Over Studio RubaRuba, afgeleid van de muziekterm tempo rubato.
Italiaans voor ‘geroofde tijd’.
De vrijheid om het strikte tempo tijdelijk te negeren.

Studio Ruba is het productiehuis van producenten Layla Meijman en Maarten van der Ven. Met een diep vertrouwen in de kracht van samenwerking richten ze zich met een selecte groep filmmakers op het ontwikkelen en produceren van cinematografische films, creatieve documentaires en high-end series. Het is hun doel om het publiek te ontroeren, prikkelen en hun perspectief te verbreden met vernieuwende verhalen.

 

Dit jaar ging hun coming-of-age roadfilm KIDDO van Zara Dwinger in wereldpremière op de 73ste editie van de Berlinale, werd op het Nederlands Film Festival zesmaal genomineerd, waaronder voor Beste Film, en nam twee Gouden Kalveren in ontvangst (Beste Sound Design, Beste Montage). De speelfilm FEMI van Dwight Fagbamila ging in 2022 in première op het Nederlands Film Festival en werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol. De film beleefde internationaal zijn wereldpremière op Warsaw IFF.

 

Op het moment wordt de mozaiekfilm DE IDYLLE van Aaron Rookus gedraaid, een co-productie tussen Vlaanderen (Polar Bear) en Estland (Allfilm) en kwam tot stand met ondersteuning van het Nederlands Filmfonds, Netherlands Production Incentive, BNNVARA, CoBO fonds, Creative Europe Media, Estonian Film Institute, Vlaams Audiovisueel Fonds en Belgium tax shelter. Daarnaast starten de opnames van de eerste minoritaire co-productie XENOS a.k.a MEN IN THE SUN van Mahdi Fleifel die is gesteund in het kader van HBF+NFF. In het kader van KOOLHOVEN PRESENTEERT produceert Ruba de midlengte-film MEMORY DEALERS van Mila van der Linden die vanaf februari 2024 zal worden uitgezonden.

 

In 2020 bracht Ruba de succesvolle korte films A HOLIDAY FROM MOURNING van Zara Dwinger en RE-ENTRY van Ben Brand uit. In 2021 verschenen in het kader van serie Onze Straat II de mid-length televisiefilms: HET MEISJE DAT VERVLOEKT WAS van Zara Dwinger en SAVE IT van Amira Duynhouwer. De interdisciplinaire documentaire HENK van Sarah Blok & Lisa Konno werd door de VPRO uitgezonden.

 

Voor de oprichting van Ruba deden de producenten de afgelopen tien jaar ruime ervaring op in het produceren (en uitvoerend produceren) van prijswinnende speelfilms, korte films, documentaires en series zoals TAKE ME SOMEWHERE NICE (Ena Sendijarevic), WATERBOYS (Robert-Jan Westdijk), A GOAT FOR A VOAT (Jeroen van Velzen), BOY MEETS GUN (Joost van Hezik) en de serie TREURTEEVEE (Circus Treurdier).

 

 

Wij zijn

Layla Meijman

Layla studeerde in 2013 af aan de Nederlandse Filmacademie met de gelauwerde eindexamenfilm Cowboys Janken Ook, waarvoor ze werd bekroond met de FPN Producenten award. Direct na haar afstuderen produceerde ze zelfstandig de pilot van TreurTeeVee.

 

Vanaf 2014 was zij werkzaam als creatief producent bij gerenommeerd productiehuis Pupkin waar ze de opvolgende seizoenen TreurTeeVee begeleide en daarnaast de korte film Import (Ena Sendijarevic), de mid-length film Malik (Shady El-Hamus), de speelfilm Take Me Somewhere Nice (Ena Sendijarevic) en de telefilm Boy Meets Gun (Joost van Hezik) initieerde en produceerde. Haar producties werden geselecteerd en bekroond op toonaangevende festivals zoals Cannes, TIFF, SXSW, Busan, Sarajevo en Berlijn.

Maarten van der Ven

Maarten studeerde, na een eerdere studie Film- TV en Theaterwetenschappen, in 2009 af aan de Nederlandse Filmacademie met de bekroonde film Bingo. Hij genoot zijn ‘praktijkopleiding’ bij Isabella Films op oa Oorlogswinter en werkte daarna voor meerdere gerenommeerde productiehuizen als uitvoerend producent aan prijswinnende korte- en speelfilms, waaronder Aanmodderfakker en Quality Time.

 

Ondertussen startte hij VENFILM, waarbinnen hij vele prijswinnende films produceerde van de korte film P tot de documentaire A Goat For A Vote en de midlength De Dag Dat Mijn Huis Viel. In 2016 produceerde hij zijn eerste speelfilm Waterboys, overladen met ****- recensies trok die in Nederland 60.000 mensen naar de filmhuizen.

Eerdere producties