Over Studio RubaRuba, afgeleid van de muziekterm tempo rubato.
Italiaans voor ‘geroofde tijd’.
De vrijheid om het strikte tempo tijdelijk te negeren.

Studio Ruba Studio Ruba is een in Amsterdam gevestigd boutique productiebedrijf dat in 2019 is opgericht door producenten Layla Meijman en Maarten van der Ven. Met een diep geloof in de kracht van samenwerking richten zij zich op het ontwikkelen en produceren van filmische toonaangevende verhalen met een selecte groep filmmakers. Hun doel is om te ontroeren, te prikkelen en het perspectief van het publiek te verbreden met innovatieve verhalen.

 

Na het produceren van een reeks internationaal succesvolle en bekroonde korte en midlength films, ging Studio Ruba's eerste speelfilm FEMI (Dwight Fagbamila, 2022) in première op het Nederlands Film Festival in 2022 en werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste acteur. De film ging in wereldpremière op Warsaw IFF. In 2023 ging hun coming-of-age road film KIDDO van Zara Dwinger in wereldpremière op de 73e editie van de Berlinale, werd zes keer genomineerd bij de Gouden Kalveren, waaronder voor Beste Film, en won twee prijzen (Best Sound Design, Beste Montage). Naast Nederland werd KIDDO in België en Frankrijk in de bioscoop uitgebracht en reisde de film langs meer dan 50 festivals, waaronder Cannes Écrans Junior, Chicago Children's FF en Leeds IFF. Onderweg pikte de film nog diverse prijzen op.

 

Momenteel bevindt de mozaïek dramafilm DE IDYLE van Aaron Rookus zich in de laatste fase van de postproductie. De film is een coproductie met Vlaanderen (Polar Bear) en Estland (Allfilm). DE IDYLLE werd ontwikkeld binnen EAVE en geselecteerd als work in progress voor CineMart Darkroom en First Cut Lab 2024. Daarnaast gaat hun eerste minoritaire coproductie TO A LAND UNKNOWN van Mahdi Fleifel in wereldpremière op Cannes 2024 in de Quinzaine Des Cineastes. De film is een coproductie tussen het Britse Inside Out Films en Nakba FilmWorks, voor Frankrijk en Duitsland Salaud Morisset, voor Griekenland Homemade Films en voor Nederland Studio Ruba.

 

Dit najaar beginnen de opnames voor Amira Duynhouwers eerste speelfilm SUGAR. SUGAR maakte deel uit van de Creative Europe Media slate die Studio Ruba in 2023 toegekend kreeg. Andere projecten die ze momenteel ontwikkelen zijn o.a.; Zara Dwinger's nieuwe speelfilm WHAT'S WRONG WITH SYLVESTER, die geselecteerd werd voor het talentontwikkelingsprogramma TalentScope, ondersteund door o.a. Torino Filmlab en Ace Producers, DOCHTER van veelgeprezen regisseur Robert-Jan Westdijk en de elevated-horror SMOOK van Dwight Fagbamila. SMOOK wordt gepresenteerd op Frontières filmmarkt als onderdeel van Fantasia Festival 2024 in Montreal.

 

 

 

Wij zijn

Layla Meijman

Layla studeerde in 2013 af aan de Nederlandse Filmacademie met de gelauwerde eindexamenfilm Cowboys Janken Ook, waarvoor ze werd bekroond met de FPN Producenten award. Direct na haar afstuderen produceerde ze zelfstandig de pilot van TreurTeeVee.

 

Vanaf 2014 was zij werkzaam als creatief producent bij gerenommeerd productiehuis Pupkin waar ze de opvolgende seizoenen TreurTeeVee begeleide en daarnaast de korte film Import (Ena Sendijarevic), de mid-length film Malik (Shady El-Hamus), de speelfilm Take Me Somewhere Nice (Ena Sendijarevic) en de telefilm Boy Meets Gun (Joost van Hezik) initieerde en produceerde. Haar producties werden geselecteerd en bekroond op toonaangevende festivals zoals Cannes, TIFF, SXSW, Busan, Sarajevo en Berlijn.

Maarten van der Ven

Maarten studeerde, na een eerdere studie Film- TV en Theaterwetenschappen, in 2009 af aan de Nederlandse Filmacademie met de bekroonde film Bingo. Hij genoot zijn ‘praktijkopleiding’ bij Isabella Films op oa Oorlogswinter en werkte daarna voor meerdere gerenommeerde productiehuizen als uitvoerend producent aan prijswinnende korte- en speelfilms, waaronder Aanmodderfakker en Quality Time.

 

Ondertussen startte hij VENFILM, waarbinnen hij vele prijswinnende films produceerde van de korte film P tot de documentaire A Goat For A Vote en de midlength De Dag Dat Mijn Huis Viel. In 2016 produceerde hij zijn eerste speelfilm Waterboys, overladen met ****- recensies trok die in Nederland 60.000 mensen naar de filmhuizen.

Eerdere producties